Katkin receptár

HOME PAGE | RECEPTY

Avokádový šalát
SUROVINY
 
  • 1 avokádo
  • 1 menší pór
  • 2-3 rajčiny
  • rôznofarebná paprika
  • feta syr
  • rôzne bylinky (bazalku, petrušku, rozmarín, oregano, a pod.)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice balzamikového octu
  • olivový olej, soľ
 
 
POSTUP
   

Pór nakrájame na polkoliečka a trochu osmahneme na oleji. Avokádo pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme kôstku a každú polovicu ošúpeme. Ak sa nedá, vylúpneme dúžinu pomocou lyžice, ale tak, aby sme ju veľmi nepoškodili. Každú polovicu avokáda dvakrát pozdĺžne prekrojíme a následne ho priečne poplátkujeme. Rajčiny, papriky a fetu tiež nakrájame na menšie kocky (plátky).  K zelenine pridáme vychladnutý pór. Ochutíme bylinkami, cesnakom, olejom, balzamikovým octom a soľou.



Moja variácia: Moja variácia: Tento recept je vyvážený tak ako je. Čokolvek k nemu iné pridáte alebo zameníte (okrem byliniek), vytvoríte iný recept. Neodporúčam experimentovať predovšetkým s iným octom. Balzamik mu dodáva príjemnú nasladlú chuť a vôňu.
 
zdroj: Peter Novotný


KOMENTÁR
 
Osvedčilo sa mi pokrájať avokádo na menšie kúsky (plátky), lepšie tak vizuálne aj chuťovo sadne k malým cherry rajčinkám, ktoré ešte prekrajujem na polovicu. Na jedno avokádo stačí množstvom 1 väčšia paprika, z každej farby teda nakrájam 1/3 prípadne 1/4.