Katkin receptár

HOME PAGE | RECEPTY

Gruľanik
SUROVINY
 
  • 1 kg hladkej múky
    1-2 lyžičky soli
    2 dc oleja
    2 vajíčka
  • 1 kocka kvasníc
    250 ml mlieka
    lyžička cukru
  • Plnka:
    rozdžabané zemiaky
    tvaroh
    pažítka
    soľ
 
 
POSTUP
 
Z ingrediencií si urobíme vláčne kysnuté cesto. Necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto rozdelíme na 2 polovice.
Prvú polovicu rozvaľkáme a dáme na vymastený plech.

Z podžabaných zemiakov, tvarohu a pažítky urobíme plnku. Tvarohom ani pažítkou nešetríme, aby to bolo mňami. Odporúčam plnu priebežne ochutnať, aby bola dostatočne slaná, ale netreba ichutnávať veľmi, aby sa nestalo, že z toľkého ochutnávanie nebudeme mať čo dať do gruľanika. Plnky prichystáme toľko, aby bola asi 2-2,5 cm vysoká.

Plnku dáme na prvú polovicu cesta a prikryjeme druhou polovicou rozvaľkaného cesta.

Povrch gruľanika môžeme (nemusíme) potrieť rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme v predhriatej rúre na 170°C asi hodinu.

Gruľanik môžeme papať teplý, potretý masielkom (ktoré sa na ňom roztopí) a posolený, alebo aj studený.
Moja variácia: Nemala som tu k dispozícii pažítku, tak som ju nahradila petržlénovou vňaťkou (aby plnka nebola fádne bledá), na kocky pokrájanou cibuľkou a pretlačeným cesnakom.
 
zdroj: orlovská babka


KOMENTÁR
 
Mojou srdcovkou sú tradičné kuchyne. Gruľanik je tradičná východoslovenská mňamka. 
 
 
HOME PAGE

Recepty