Katkin receptár

HOME PAGE | RECEPTY

Domáci chlebík - cibuľový so sušenými rajčinkami
SUROVINY
 
  • 1 kg múky
    (1/2 celozrnnej, 1/2 chlebovej)
  • 3 dcl prevarenej vody
  • 1 lyžičku rasce
  • 1 lyžica octu
  • 2 lyžičky soli
  • mastný papier na pečenie
  • 2 sáčky kvasníc + 1/2 šálky teplého mlieka + 1 lyžička cukru
  • 1 veľký zemiak
  • voda na potieranie chlebíka
  • variácia: 2 stredné cibuľky a sušené rajčiny
 
 
POSTUP
 
Dáme prevariť 3 dcl vody a zalejeme ňou najemno postrúhaný zemiak. Pridáme malú lyžičku rasce, soľ a ocot.

Zarobíš si kvasnice (teplé, nie horúce mlieko, trochu cukru a múky (asi za malú lyžičku) a kvasnice). Keď vykysnú, dáš ich do nádoby s múkou soľou a rascou. Ak je cesto tuhé, pridávaš vlažnú vodu.  Treba ho poriadne vypracovať, ja tomu hovorím, že ta musí hladiť na ruke i na duši a potom občas hodiť bublinu, potom nechať kysnúť aspoň hodinu. Potom znovu premiešať a vytvarovať bochníky. 

Ja robím z tohto množstva dva menšie, lepšie sa prepečú.

Nechať ich kysnúť ešte na plechu aspoň 20 minút zakryté. 

Na spodok sa mi osvedčil papier na pečenie. No a potom dáš rozohriať rúru, chlieb vkladáš do horúcej rúry ( Ja pečiem asi na 150), predtým ho potrieš vodou. Rúra by sa nemala otvárať asi 20 minút – veľmi záleží ako pečie, či moc páli, alebo je slabšia – Počas pečenia, keď chlebík kontroluješ treba ho ešte aspoň raz natrieť tou vodou, no a po upečení tiež. Kôrka je potom chrumkavá a zlatista.


Moja variácia: 2 stredné cibuľky opražím do zlata na troche oleja, sušené rajčiny pokrájam a všetko pridám do múky.
 
zdroj: Julka a Ľubka


KOMENTÁR
 
Recept je kombináciou Julkinho a Ľubkinho receptu, ktoré sa líšia iba zemiakom.

V mojej receptúre pridávam viac korenia a doplnkov podľa toho na aký chlebík máme chuť: cibuľu, lisovaný cesnak, SUŠENÉ RAJČINKY (napríklad naložené v oleji) alebo olivy.

 
 
HOME PAGE

Recepty